backgraphics Napkapu backgraphics
backgraphics
menu top
napkapu menu program menu kik vagyunk menu referencia menu kapcsolat menu
menu bottom
back tree
back tree
trening gomb
csapatepites gomb
eloadas gomb
kepgaleria gomb
media gomb
fit gomb

rolunk gomb

 

back tree

AZ "5 ELEM" PROGRAM

- ÖNISMERETI ÉS ÖNFEJLESZTŐ PROGRAM -

5 Elem

AZ "5 ELEM" PROGRAM

Megismerni a teljes világot.

Az ÖT ELEM TANÍTÁSA olyan egyetemes emberi szellemi hagyomány, melyre építve számos önismereti és önfejlesztő rendszer alakult ki, amely évezredek óta segít bennünket ráébredni valódi természetünkre és rejtett képességeinkre.

Az ősi Kínában a jin és a jang harmonikus működését hirdető elmélettel párhuzamosan alakult ki és terjedt el az öt őselem, a föld, a víz, a tűz, a fém és a fa elmélete, amely szerint az öt elem kölcsönhatása és körforgása a világegyetem mozgását, változásait előidéző és szabályzó tényező. Egyes elképzelések szerint az öt elem nem ötféle anyagra, hanem ötféle folyamatra vagy sajátságra utal: ; a föld a racionalitásra és megbízhatóságra; a víz a folyékonyságra, rugalmasságra; a tűz az dinamizmusra és energikusságra; a fa a szilárdságra és megmunkálhatóságra; a fém pedig az alkotókészségre és belső átalakulásra.

A keleti filozófia az öt elemhez – a természet megfigyelésével – különböző dolgokat rendelt, amivel leírja, hogy melyik elemnek milyen a karaktere és ezek az elemek milyen hatással vannak egymásra. Az öt elemnek megfelelően szükséges a makrokozmosz és a mikrokozmosz ötös számba való beillesztése: a világegyetem és az ember kapcsolatát harmónizálni kell. Ezeket a társításokat használja a hagyományos kínai gyógyászat a feng-shui, a tai-csi, kung-fu és a wu-shu is. A harmóniát teremtő öt őselemnek megfelel a kínai zene pentaton hangsora is.

meditáció

A nyugati gondolkodástól sem idegen ez az összetett, szimbolikus rendszer. Az "Öt Elem Tan" a nyugati eszmerendszerekben és hermetikus hagyományokban is megtalálható. Ez az öt elem: a föld, a víz, a tűz, a levegő és az ún. ötödik elem.

Az általunk kidolgozott "5 Elem Program" a keleti és nyugati hagyományok szintézise. Így az egyes elemekhez rendelt önismereti és önfejlesztő modulok merítenek mind a keleti, mind a nyugati módszerekből. Az "5 Elem Program" segít megismerni mind a külső világot, mind pedig saját belső világunkat. Mindezt úgy, hogy kiegyensúlyozza az ún. erősítő és akadályozó ciklusokat és harmóniát teremt a világban.

line

Az "5 Elem Program" nem egyszerű erőpróbák sorozata. Célja és értelme az, hogy általa, gyakorlati oldalról tapasztalhassuk meg, mit jelent a világ teljességének megismerése és saját határaik kitágítása, átlépése. Olyan alternatív önfejlesztő program, melynek szemléletformáló hatása bizonyíthatóan eredményesebb életvezetési stratégiákat szül. Harmóniát teremt a külső és belső világunk között.

Az "5 Elem Program" önismereti és önfejlesztő program abban nyújt bizonyított segítséget:

Hogy újrakeretezzük önmagunkban a lehetséges és a lehetetlen határait, feltárva és megértve gondolkodásmódjuk paradigmáit, és teljesítőképességük határainak kapcsolatát.

line

FÖLD ELEM

Föld Elem

A Föld Elem a racionalitás, a keménység, a megbízhatóság képviselője. A Föld elem a középpontot, a délnyugati „szerelem” és az északkeleti „tanulás, önművelés” részt foglalja el, így közvetlen kapcsolatban van az összes többi elemmel.

A föld elemű emberek két lábbal állnak a talajon, megbízhatóak, kiszámíthatóak, gyakorlatiasak. Sokan közülük szeretnek kertészkedni, vagy hivatalokban dolgoznak. Egy adott – sokszor csak őket érdeklő - témáról szeretnek hosszan beszélgetni, előadásmódjuk néha vontatott.

 

 

VÍZ ELEM

Víz Elem

A Víz Elem ereje minden gazdagság és bőség forrása. A víz az egyik legfontosabb éltető elem. A víz elem a "Karrier" területét uralja. A Víz elem ugyanakkor a nyugalmat, mélységet szimbolizálja és a legkisebb ellenállás irányába tart.

A víz elemű emberek soványak, idegeskedők. Általában fázósak, hideg a kezük, lábuk és keresik a meleget. Szívesen keresnek olyan foglalkozást, ahol többet beszélhetnek, vagy a dolgok mélyére láthatnak, esetleg ahol folyadékkal foglalkoznak. Ilyen lehet például egy labor, de egy sörfőzde is.

 

 

TŰZ ELEM

Tűz Elem

A Tűz Elem szenvedélyes, életteli, világosságot hoz életünkbe - külső és belső értelemben egyaránt. Felgyújt, energiát ad, de veszélyforrás is egyben. Az ösztönösség eleme.  A tűz elem a "hír, hírnév" területét uralja. A meleg forrása, szárító és átalakító energia.

A tűz elemű emberek sportos alkatúak, forróvérűek, állandóan tevékenykedők, gyors gondolkozásúak. Másoktól is elvárják a maximális erőfeszítést. Ide-oda kapnak, s előfordul, hogy céljaik elérése előtt érdeklődésük kialszik, szenvedélyük másfelé viszi őket. Elégethetik önmagukat.

 

 

LEVEGŐ ELEM

Levegő Elem

A Levegő Elem (a kínai Fa Elem) újító és teremtő erő. A növekedés, kiteljesedés, gyors fejlődés megtestesítője. Minden irányba terjedő és mutató energia. Az elem  jellemzője a kreativitás és a gazdag képzelet. A fa elem a „család, egészség” és a „gazdagság” életterületeit uralja.

A levegő/fa elemű emberek tettre készek, dinamikusak, célirányosak. Tartós sikereket érhetnek el. Türelmetlenek, indulatosak lehetnek, ha céljaik elérésében környezetük lassítja, vagy akadályozza őket.

 

 

ÖTÖDIK ELEM

Ötödik Elem

Az Ötödik Elem (a kínai Fém Elem) a "segítőkész emberek" sajátja. Az "alkotókészség", "gyerek, gyermekkor" és „az "utazás"” területeit uralja. A legmarkánsabb az öt elem közül, éles, kemény, harcias, befelé forduló energia.

A fém elemű emberek gyakran görbe hátúak, pocakosak, zömök termetűek. Gyakran választanak szociális pályát, életükben az eszményi célokat követik. Belső küzdelmet vívnak, ha ez nem sikerül.

 

 

Tudjuk, hogy az "Öt Elem Tan" nem varázsszer, de évezredekig segítette a kínai császári dinasztiákat abban, hogy uralmukat megtartsák, jólétet biztosítsanak országuk és népük számára. Biztosra vehetjük, hogy saját világunkban is hasznát vesszük majd...

line

Jelentkezés az ÖNISMERETI 5 ELEM PROGRAMRA

Jelentkezésed az alábbi email címekre küldheted el, ezt követően küldöm a részletes tájékoztatót, illetve felvesszem veled a személyes kapcsolatot:

tarr.bence.laszlo@gmail.com

tarr.bence.laszlo@napkapu.com

NAPKAPU Copyright © 2009-2023.
MINDEN JOG FENNTARTVA!

line

backtree
backtree
tuzonjaras gomb
uvegenjaras gomb
nyilvesszotores gomb
teglatores gomb
ijaszat gomb
samandobolas gomb
5 elem gomb

 

backgraphics backgraphics backgraphics backgraphics
backgraphics
 
Papp Norbert festőművész